Siirry sisältöön

Miten hyödyntää tekoälyä journalismissa? – Näin toimii yksi maailman vanhimmista sanomalehdistä

Artikkeli on käännös ja tiivistelmä The Guardianin artikkelista "How one of the world’s oldest newspapers is using AI to reinvent journalism"

ai-generated-7737042_1280

Brittiläinen ilmaisjakelulehti Berrow's Worcester julkaistiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1690. Nykyään sen paikallisuutiset syntyvät osittain tekoälyn avulla.

Berrow's Worcester -lehden kustantamo Newsquest julkaisee Briteissä yli 200:aa lehteä. Viime vuoden aikana se palkkasi kahdeksan “tekoälyavusteista” toimittajaa eri lehtien toimituksiin ympäri maata.

Tekoälytoimittajat käyttävät työssään kustantajan omaa kirjoitustyökalua, joka perustuu ChatGPT-teknologiaan. Työkalun avulla esimerkiksi kaupunginvaltuuston kokouspöytäkirjat muuntuvat nopeasti lehden tyyliin sopiviksi uutisiksi. 

Lehden päätoimittaja Stephanie Preece tarkentaa The Guardian -lehden haastattelussa, ettei työkalu tuota valmista sisältöä, vaan toimittaja syöttää siihen tietoja ja muotoilee itse lopullisen uutisen.

Preece näkee tekoälyn mahdollisuutena vapauttaa toimittajia niihin töihin, joissa ihmisiä tarvitaan.

“Tekoäly ei voi olla onnettomuuspaikalla, oikeussalissa tai surevan perheen luona. Se ei voi katsoa ihmistä silmiin ja huomata, että hän valehtelee. Tekoälyn käyttö vapauttaa toimittajat tähän työhön.”

Tekoäly on tullut jäädäkseen, joten sen pelkäämisen sijaan kannattaa kysyä, miten se voidaan valjastaa hyödyksi, Preece toteaa.

Tekoäly ei korvaa toimittajia – vai korvaako sittenkin?

Newsquestin tekoälytoimituksen päällikkö Jody Doherty-Cove suhtautuu ymmärtäväisesti huoleen, jota tekoälyn käyttö journalismissa herättää. Hän kuitenkin vakuuttaa, että kustantamolla on tekoälyn käyttöön laaja koulutus ja selkeät pelisäännöt.

Doherty-Cove ennustaa, että tekoälyn käyttö journalismissa tulee yleistymään nopeasti. 

"Tulevaisuudessa tekoälyavusteinen toimittaja on yhtä tarpeeton termi kuin internet-avusteinen toimittaja”, hän sanoo. "Internet on auttanut toimittajia löytämään tietoa ja tekemään parempia juttuja. Samoin on tekoälyn suhteen."

Kaikki eivät ole yhtä suopeita. Sekä The Guardian että New York Times ovat halunneet estää OpenAI:ta käyttämästä sisältöjään.

Yhä harvalukuisemmiksi käyvät paikallistoimittajat ovat ylityöllistettyjä ja alipalkattuja. Brittikustantaja Reach on vähentänyt viimeisen vuoden aikana 800 työpaikkaa – ja julkaissut ensimmäiset tekoälyn avulla kirjoitetut artikkelinsa. Toimitusjohtaja Jim Mullen kuitenkin sanoi, ettei työpaikkojen vähentäminen liittynyt tekoälyyn eikä toimittajien pitäisi pelätä, että koneet korvaavat heidät.

Sekä toimittajien että paikallislehtien määrä kuitenkin vähenee jatkuvasti. Hyväntekeväisyysjärjestö Charitable Journalism Projectin mukaan Britanniassa on nyt vähemmän paikallislehtiä kuin koskaan sitten 1700-luvun. Maassa lopetti yli 320 paikallislehteä vuosina 2009-2019, kun mainostulot laskivat noin 70 prosenttia.

Jos Berrow's Worcester Journal haluaa olla yksi niistä, jotka säilyvät, on hyväksyttävä muutos ja elettävä sen mukaisesti, Preece toteaa.